Fotografisanje iz vazduha

Vinarija "Zvonko Bogdan" - Za uvećanje kliknite na sliku

Opšte napomene

Fotografisanje bespilotnim vazduhoplovom (u daljem tekstu: dron) je savremen način da se predeo ili objekat, koji nije moguće snimiti sa zemlje, snimi iz vazduha. Fotografije načinjene iz vazduha deluju moderno, nesvakidašnje i imaju drugačiju perspektivu od one na koju smo navikli.

Fotografisanje iz vazduha je namenjeno i pravnim i fizičkim licima, prema njihovim potrebama. Dronom se najčešće fotografišu korporativni prostori, magacini, hoteli, zgrade u izgradnji i nakon izgradnje. Fotografišu se vikendice, kuće za izdavanje, poljoprivredna imanja, šume, prirodne lepote i pejzaži.
Fotografije načinjene iz vazduha se koriste u različite svrhe, a sve u zavisnosti od potrebe i želje klijenata. Najčešće ih traže i koriste agencije ili privatna lica u prometu nekretninama. Koriste se u promotivne svrhe (izradu web prezentacija, flajera, brošura i sličnog štampanog materijala).

Tehničke napomene

Foto-aparat kojim vršimo fotografisanje iz vazduha ima mogućnost da fotografiju snimi u RAW ili JPEG formatu. Klijenti kojima je potreban prefinjeni kvalitet fotografija najčešće koriste upravo RAW format na kojem se naknadno mogu kontrolisati svi detalj na fotografije bez gubitaka na kvalitetu koji je vidljiv kod JPG formata.
RAW format nosi ekstenziju DNG. Za konverziju se koristi softver firme Adobe: Adobe Digital Negative (DNG). Maksimalna veličina fotografija je 4000 x 3000. Brzina zatvarača 1/8000. Pogledajte našu Foto galeriju

Šta je RAW format?

RAW format je sirov, neobrađen, zapis svih informacija koje je senzor primio tokom ekspozicije i u tom obliku zabeležio na memorijsku karticu. Najjednostavnije objašnjeno, mada ne potpuno precizno, digitalni zapis (fotografija) u fotoaparatu nastaje tako što svetlo kroz objektiv prolazi do senzora koji je pretvaraju u digitalni zapis. Digitalni zapis pamti sve snimljene detalje (boje, količinu svetlosti, veličine objekata, udaljenosti) i sve to zapisuje na memorijsku karticu.

Šta je JPEG format?

JPEG je obrađen i kompresovan zapis snimljenog materijala. Ako fotoaparat podesite na JPEG, procesor u fotoaparatu će automatski obraditi RAW informacije (kontrast, balans boje, oštrinu) i te informacije će kompresovati (sabiti, zbiti, stisnuti) na takav način da sve slične informacije pretvori u jednake, a nakon toga snimak sačuva na memorijskoj kartici.

Koji format da izaberem?

Na ovo pitanje je nemoguće dati univerzalan odgovor. Sve zavisi od vaših želja i razloga zbog kojih se vrši snimanje.

Prednosti u korist JPEG su: manje zauzeće prostora, jednostavnost korišćenja, vreme koje ćete uštedeti na obradi fotografija, a samim time i cena. RAW format ima prednost nad JPEG formatom u kvalitetu zapisa, potpunoj kontroli nad rezultatom i pri korekciji grešaka, kao i u dugotrajnosti zapisa. RAW format ostaje nepromenjen, dok JPEG gubi na kvaliteti pri svakoj naknadnoj obradi ili konverziji fotografije.

Da li ste pogledali ove stranice?

Snimanje videa (film) Montaža videa Odgovori na najčešća pitanja